Достапни линкови

Разлики во владината коалиција


ВМРО ДПМНЕ и ДУИ имаат различни ставови околу предлог законот за основно образование и за статусот на инвалидите од 2001. Според експертите, тоа може да влијае врз идните односи.

Во рамки на коалицијата двете најголеми владеачки партии имаат отворен проблем и различни ставови околу предлог законот за
Ние имаме работна комисија која работи како да се решава тој отворен проблем
основно образование и за статусот на инвалидите од 2001 година, но за сега нема гледиште како разрешницата на овие прашања може да влијае врз односите мегу владинте партнери во иднина.

„Ние имаме работна комисија која работи како да се решава тој отворен проблем.“

Рафиз Алити вели дека тоа се отворени проблеми за кои треба да се бараат решенија и отфрла да го поврзува појавувањето на овие несоглувања како евентуален притисок да се издејствуваат подобри решенија во ситуација кога од друга страна се бара решавање на спорот за името
Тие потези што се повлекуваат, не гледам дека има некакво договарање за некакво пазарење. Сметам дека тоа се работи кои треба да се решат и секоја од партиите има свое гледање

Професорот Осман Кадриу оценува дека во конкретниот случај и по конкретни прашања има несогласувања меѓу двете партии кои се во коалиција но оти иако по одделни теми не може да се постигне целосна согласност тоа сеуште не значи дека е доведено во прашање опстанувањето на партнерството во владата. Но ако се зголемува бројот на прашања по кои нема да се постигне согласност како да се решат сигурно во иднина тоа може да претставува важен фактор кој може да го доведе во прашање и нивното заедничко делување во рамките на коалицијата вели Кадриу.

„Тие потези што се повлекуваат, не гледам дека има некакво договарање за некакво пазарење. Сметам дека тоа се работи кои треба да се решат и секоја од партиите има свое гледање.“

Во македонската политика пристап во смисла да бараш многу за да добише повеќе е
веќе виден манир на однесување но во конретниот случај барањата и начинот на гледање кој го пакажува ДУИ е логичен континутет на политиката која досега ја води таа партија во согласност со тоа какви барња има и какви обврски преземала пред електоратот оценува професорот Живко Андревски

„Логичен континуитет на настанувањето на таа партија, на политиката што ја водела, може сега да се изострува малку во функција на проблемот за името.“

Предлог законот за основно образование вклучува решние педагошката евиденција албанските наствници да ја водат на албански и на македонки јазик . ДУИ бара евиденцијата да се води само на албански јазик. Професорот Кадруи вели дека ако биде усвоен законот со актуелното предлог решение тогаш може да има инцијативи за испитување на неговата уставност.
  • 16x9 Image

    Мирјана Спасовска

    Родена е во Скопје 1971 година. Од 1996 та година работи во телевизиската кука А1. Од 1998 та година е во телевизијата Телма каде за централно информативната емисија известува за дневни социјално - општествени теми.  Во Радио Слободна Европа е од 2002 та година.  

XS
SM
MD
LG