Достапни линкови

Училиште без вода за пиење


Деца во училиште

Околу 150 ученици во основното училиште Кирил и Методиј во прилепското село Канатларци нема да одат на настава, зашто во објектот нема вода за пиење. Санитарната инспекција издала забрана се додека не се реши проблемот.

Околу 150 ученици во основното училиште Кирил и Методиј во прилепското село Канатларци нема да одат на настава, зашто во објектот нема вода за пиење. Санитарната инспекција издала забрана се додека не се реши проблемот. Во Канатларци нема вода повеќе од 1,5 месец, зашто месната заедница која стопанисува со селскиот водовод не ги платила сметките за струја во висина од 7 000 евра за период од над 2,5 години, па ЕВН ја исклучила струјата во пумпната станица. Директорот на училиштето реагира,зашто училиштето
Рекоа дека не се работи само за техничка вода, дека имате во бунарот, но треба чиста вода со епидемииве, со овие гриповите најлошо е да нема вода во училиштето. Јас прифаќам тоа да, ама мене ми е криво, зошто ние сме редовни претплатувачи према ЕВН
нема долг ниту за вода, ниту за струја.

,,Рекоа дека не се работи само за техничка вода, дека имате во бунарот, но треба чиста вода со епидемииве, со овие гриповите најлошо е да нема вода во училиштето. Јас прифаќам тоа да, ама мене ми е криво, зошто ние сме редовни претплатувачи према ЕВН."

вели Јусуф Ахмед-дир на основното училиште Од прилепската Локална самоуправа која е основач на училиштето бараат ЕВН веднаш да обезбеди вода за објектот:

,,Не е да речам и во најмала рака хумано и во интерес на децата. Значи апел во најскоро време да се реши, ако не тогаш ќе мора правна развршница да речам во однос на тужба итн.Инаку, активно ние работиме, започнавме и со проект, ќе вложиме средства, значи има изработено училиштето и предмет пресметка,бунари, но знаете тоа е долг процес, не може училиштето да не функционира месец-два."

Вели Марјан Матракоски, советникот за образование.Жителите на Канатларци пак стравуваат од појава на епидемии и се жалат на оваа состојба која трае велат со месеци.

,,Цело лето сме без вода. Вода носиме за пиење од 4 километри, чуваме дома по една недела и така вода пиеме.Некои викаат плаќаат, некои не плаќаат, ние не знаеме зошто. Јас плаќам редовно."
Проблемот во нас, во селаните е, не е во друг никој, оти не сме редовни плаќачи


вели Мухарем Сулејманоски, еден од ретките жители кои ги плаќаат сите сметки за потрошена вода, во селското комунално претпријатие.

,,Проблемот во нас, во селаните е, не е во друг никој, оти не сме редовни плаќачи.Осумдесет отсто, не се редовни плаќачи, можам да ги бројам од овде на прсти. Дваесет куќи се плаќачи, рестото ништо."

Вели Усеин Ибраимоски, претседателот на Месната заедница. Тој верува дека за кусо време, 1500 жители ќе најдат солуција, ќе оддвои секое семејство по 2000 денари за да може да го платат долгот кон ЕВН. Зашто од таму се децидни, нема да биде приклучено тоа броило на пумпната станица, се додека не се намират долговите. Сепак велат од еколошки и хуман аспект секој ден по три часа се дозволува селото да биде снабдено со вода.
  • 16x9 Image

    Моника Талеска

    Моника Талеска е дипломиран новинар на Интердисциплинарните студии по новинарство во Скопје. Од 2001-та година е дописник на Радио Слободна Европа. Освен тоа, постојан дописник е и на телевизија Телма. Работела како новинар, главен уредник и директор во поранешниот локален Центар за печат, радио и телевизија- Прилеп. 

XS
SM
MD
LG