Достапни линкови

Додавка на името на МПЦ за прием во православниот свет?


Ахриепископот охридски и македонски господин господин Стефан

Експертите ја оценуваат одлуката на МПЦ за додавање на Охридска архиепископија на името како позната пракса во имињата на православните цркви. Според нив, промената може да значи и позитивен чекор во воспоставување на разнишаните црковни мостови на Балканот.

Додавката Охридска архиепископија којашто на вчерашната седница Синодот на МПЦ реши да ја предложи на претстојниот Црковно народен собор е позната пракса во имињата на православните цркви да се повикуваат на својот историски предок и не прави никаква
Тоа е извонредна шанса да се изградат некои мостови
штета ја коментираат оваа одлука експертите. Од друга страна во балканскиот контакст ова може да значи и некаков позитивен чекор кон воспоставување на разничаните црковни мостови.

„Тоа е извонредна шанса да се изградат некои мостови. Ние на Балканот дефинитивно малку погрешно ги сфаќаме некои работи. Во конкретниов политички момент можеби е конјуктурно да ни се обраќаат со Охридска Архиепископија, додека се реши проблемот со името, па можеби и одредено време после тоа, но потоа се ќе дојде на свое место.“
Мое убедување е дека тоа е во функција на создавањето на претпоставки за прифаќање на МПЦ во светот на православните

вели аналитичарот Даниел Димовски

Професорот Цане Мојановски смета дека ваквата промена може позитивно да присонесе кон надминување на акстиелните спорови во коишто е вовлечена МПЦ како со Српската порди статусот така и со грчката поради името. Оваа промена Мојановски ја гледа во контекс на создавање услови МПЦ да биде примена во православиот свет.

„Мое убедување е дека тоа е во функција на создавањето на претпоставки за прифаќање на МПЦ во светот на православните.“
Не може да се смета дека е случајно одвбран терминот за расправата за промена на името на МПЦ од гледна точка на сеопфатниот спор за името

Вели Мојановски. Експертите единствено не се согласуваат со тајмингот на иницираната промена со оглед на неизбежното нејзино контекстирање со спорот за името. Димовски вели дека ова е суптилно време за отворање на прашањето со оглед на тоа што се создадени предуслови тоа да создаде дополнителна тензија поврзана со решавањето на разликите за името со соседна Грција. Политикологот Здравско Савевски во тој контекст изразува сомнеж дека ова прашање не е случајно отворено токму сега.

„Не може да се смета дека е случајно одвбран терминот за расправата за промена на името на МПЦ од гледна точка на сеопфатниот спор за името.“
XS
SM
MD
LG