Достапни линкови

ЕУ во сенка на МАНУ


Зградата на МАНУ

На помалку од две недели од извештајот на ЕК за напредокот на земјава евро интеграциите се наоѓаат во сенка на објавената енциклопедија на МАНУ. Експертите се претпазливи во прогнозите за содржината на извештајот.

Објавената енциклопедија на МАНУ која предизвика лавина реакции фрли сенка врз претстојниот извештај на ЕК, за земјава. На помалку од две недели, кога и се очекува Брисел да препорача евентуален датум за почеток на преговори, македонските авторитети се релативно претпазливи во своите прогнози. Иако меѓу власта и позицијата начелно постои единство за стартешките прашања на
Проблем се случува доколку власта или опозицијата прават практични опструкции, на пример, политизирање на администрацијата или неносење на закони
земјава, сепак анализите на неколку невладини организации го покажуваат спротивно. Забелешките се однесуваат најмногу на непостоењето на консензус како и меѓусебна соработка при носењето на клучните одлуки за државата. Радмила Шеќеринска, претседател на Националниот совет за евроинтеграции признава дека
Седиштето на ЕУ во Брисел
советот на моменти личи на дебатен клуб во кој доминираат дискусии и реплики.

„Нашата цел не е да бидеме ефикасни по секоја цена. Целта ни е да го зајакнуваме единството во државата по прашања за ЕУ. Проблем се случува доколку власта или опозицијата прават практични опструкции, на пример, политизирање на администрацијата или неносење на закони.“

вели Шеќериска

„Речиси секоја година, сме сведоци на настани, изјави или објави, секој престоен успех на државата да се минимизира што повеќе. И
Ние не смееме сега да си дозволиме да изградиме ново неединство, кога сме соочени со отсуство на јасно дефинирана и од сите прифатена платформа за разговори со Грција за да можеме да го симнеме тоа прашање како пречка од процесот
ние можеби како да оправдуваме потези кои ќе значат исполнување на декларативните заложби, меѓутоа истовремено не можеме да се сложиме со потезите кои значат обид да се минимизираат успесите на државата.“

изјави потпретседателот на Владата за Евронтерграции Васко Наумовски

Наместо јакнење на меѓународната позиција на државата преку усогласуавање на ставовите меѓу политичките субјекти внатре во државата, ние сами си правиме раздор преку секојдневни политичко-партиски пресметки. Токму ваквите сплеткарења ја слабеат државата, оценуваат аналитичарите.
Дека не умееме да изградиме заедничка стратегија говори и разногласието кое постои меѓу власта и опозицијата во однос на главната пречка за македонските аспирации а тоа е спорот што го имаме со Грција за името, коментира Слободан Чашуле главен и одговорен уредник на неделникот Форум

„Ние не смееме сега да си дозволиме да изградиме ново неединство, кога сме соочени со отсуство на јасно дефинирана и од сите прифатена платформа за разговори со Грција за да можеме да го симнеме тоа прашање како пречка од процесот.“
XS
SM
MD
LG