Достапни линкови

МАНУ најавува втора верзија на енциклопедијата


МАНУ

Проширениот состав на главната редакција на енциклопедијата одржал две седници на кои биле согледани некои слабости и пропусти во првото издание. Академик Блаже Ристевски најавува исправки на научно заснованите забелешки и ново идание на енциклопедијата

По рекциите во кој фокусот на јавноста е наосчен кон МАНУ од која се очекува да преземе чекори кои ке ја смирата состојбата со
Реши да се направат исправки на научно заснованите забелешки и уточнување и допрецизирање на некои искази и се предлага да се направи ново издание кое веднаш ќе почне да се печати, за да може да ги задоволиме многубројните граѓани што сакаат да ја имаат енциклопедијата
тензиите што ги предизвика енциклопедијата, Академијата одржала две седници во проширениот состав на главната редакција на која истите биле разгледани и биле согледани и некои слабости и пропусти што се направени во првото издание.

„Реши да се направат исправки на научно заснованите забелешки и уточнување и допрецизирање на некои искази и се предлага да се направи ново издание кое веднаш ќе почне да се печати, за да може да ги задоволиме многубројните граѓани што сакаат да ја имаат енциклопедијата,“

изјави академик Блаже Ристевски

Нема да има промени во редакцискиот одбор и тој останува во ист состав.

„Се надевам дека не за долго ќе го имаме второто издание на енциклопедијата во кое ќе бидат отстранети некои несмасни изрази, некои непрецизности, а и ќе се отстрани она несреќно наведување дека некои Албанци ги викаат Арнаути и Шиптари кое Албанците ги деранжира.“

Текстовите обајвени во МАНУ предизвика имликаации и во Албанија и Косово.
Се надевам дека не за долго ќе го имаме второто издание на енциклопедијата во кое ќе бидат отстранети некои несмасни изрази, некои непрецизности.


„Ова прашање влијаеше и на односите и со соседите и точно е дека Македонија како мултиетничка држава мора да внимава на односите на најголемата заедница и малцинствата.“

Политикологот Жидас Дасколсвкси вели дека одговорноста е кај МАНУ и кај политичките субјекти од албанскиот блок со неумерените критики. Амбасадата на САД која реагираше во врска со некои како што ги нарече погрешни навредливи или на некој друг начин проблематични делови во текстот во писмена изјава ги охрабри граѓаните политичарите и медиумите да се фокусираат на долгорочни цели на Македонија како мултиетничка држава. Професор Билјана Ванаковска вели дека пишување историја во која никој не би бил лут не е вистина туку верзија на историја

„Тоа нека им се препушти, историјата на историчарите, науката на научните работници. Постојат дебати, тие се со мирни средства и со аргументи.“
  • 16x9 Image

    Мирјана Спасовска

    Родена е во Скопје 1971 година. Од 1996 та година работи во телевизиската кука А1. Од 1998 та година е во телевизијата Телма каде за централно информативната емисија известува за дневни социјално - општествени теми.  Во Радио Слободна Европа е од 2002 та година.  

XS
SM
MD
LG