Достапни линкови

Зголемување на бројот на македонските мировници


Специјална единица на АРМ
Специјална единица на АРМ

Министерството за одбрана размислува за зголемување на бројот на македонските мировници во рамки на мисијата ИСАФ во Авганистан. Се предивидува формирање на дополнителни два вода или околу 70 нови мировници.

Минстерството за одбрана размислува од почетокот на следната година да го зголеми бројот на македонските мировници за 42 проценти односно со уште два вода кои што ке бидат во рамки на мисијата ИСАФ во американскиот контигент со акционата гарда на Вермонт, изјави портпаролот на министерството Сашко Димов:

,,Тие два нови вода ќе бидат околу 70 нови мировници. Во поглед на финансирањето на меѓународните мировни операции тоа е загарантирано со буџетот и не подлежи на никакви измени."

Во моментов во мисијата во Авганистан, Македонија учествува со 185 војници откако во јануари нивниот број беше зголемен за 25
Тие два нови вода ќе бидат околу 70 нови мировници. Во поглед на финансирањето на меѓународните мировни операции тоа е загарантирано со буџетот и не подлежи на никакви измени
проценти. Плановите за испраќање два нови вода доаѓаат во момент кога Министерството за одбрана има намален буџет. Според поранешниот министер за одбарана Лазар Еленовски, кратењето на парите за одбраната нема да влијае пресудно врз остваруавњето на ставките за мисиите. Намалувањето на буџетот претежно може да се одрази врз набавки и модернизација во Армијата додека ставката за мировните мисии половина доаѓа од владата. Тоа е политика започната во 2007 година имајки предвид дека сугестиите од НАТО сојузниците беа дека од воениот буџет не треба целокупниот износ да се троши за мисиите туку дека треба владата да си ги преземе како дел од надворешната политика:

,,Ставката за мировните мисии, недоаѓа целосната ставка од Министерството за одбрана. Се договоривме периодично, значи да почнеме од 50-50, меѓутоа тоа со годините да биде од буџетот на владата, како дел на надворешната политика на владата. Или едноставно да не влијае врз некои набавки, кои што би биле загрозени во самото министерство."

Инаку ова згомување е нешто што Македонија веке го имаше како капцитет претходно пред затворањето на мисијата во Ирак. Таму бевме присутни со преку 240 војници, префрлувањето на водовите е истста бројака која ке ја зголеми мисијата во Авганистан, оценува Еленовски.

,,Тој капацитет сме го декларирале и сме го имале во минатото. Сме го финансирале и тоа не било голема ставка."
  • 16x9 Image

    Мирјана Спасовска

    Родена е во Скопје 1971 година. Од 1996 та година работи во телевизиската кука А1. Од 1998 та година е во телевизијата Телма каде за централно информативната емисија известува за дневни социјално - општествени теми.  Во Радио Слободна Европа е од 2002 та година.  

XS
SM
MD
LG