Достапни линкови

Блокирани процеси за одржлива Босна


Валентин Ицко, Њујорк 28.05.09
Високиот Преставник на Обединетите нации за Босна и Херцеговина Валентин Ицко во Совет за Безбедност на Обединетите Нации изјави дека дека е направен прогрес во оваа балканска земја кон мирот и стабилноста, но дека Република Српска врши блокирање на некои од тие напори преку работење против државните институции, компетенциите и законите.

Извесен прогрес е направен за остварување на нашата цел, а тоа е Босна да ја направиме мирна и одржлива држава на курост кон европските интеграци. Позитивно е што од една страна земјата е стабилна и физички е безбедна. Но од друга страна, не е позитивно тоа што државата се уште не е целосно одржлива и нејзините улоги и компетенции се постојано предизвикувани од политичките лидери.
Босна се уште не е целосно одржлива држава и нејзините компетенции се предизвикувани од политичките лидери

Како резултат на тоа, смета Високиот комесар на Обединетите нации за Босна и Херцеговина Валентин Ицко, актуелниот прогрес кон евро атланските интеграции е скромен, а последицата е што на Босна и Херцеговина и натаму и е потребно големо внимание од меѓународната заедница. Тој имено синоќа во Советот за Безбедност на Светската Организација го презентираше извештајот за Босна и Херцеговина. Рускиот амбасадор во Обединетите Нации Виталиј Чуркин во дебата на сесијата во Советот рече дека Високиот Преставник Валентин Ицко не го истакнал дијалогот на тро членото босанско претседателство кој довел до брзо усвојување на буџетот

Извештајот неоправдано ја пренебрегнува анализата за дијалогот меѓу трите главни национални политички партии во Босна и Херцеговина, дијалог кој беше инициран од самите партии. Ние сметаме дека ова е водечка тенденција за време на Ноември – Април период за кој се однесува овој извештај. Благодарејки на конструктивноста на трите лидери некои важни резултати се постигнати како на пример буџетот на земјата е донесен во рекордно време.

Како и да е, до извештајот и дебатата во Обединетите Нации доаѓа еден ден отако премиерот на Босна и Херцегховина Неџад Бранковиќ ја понуди својата оставка на функцијата токму поради тензиите со членовите на трипартитното државно раководство.
  • 16x9 Image

    Зоран Ќука

    Во Слободна Европа во Прага е од нејзиното формирање на 1 Септември 2001 година. Кариерата ја започна во Македонското радио, па следат ТВ - А1 и ТВ Телма, со истовремена дописничка работа за Радио и ТВ Босна и Херцеговина, Загребското Независно 101 Радио, и Љубљанското Студент Радио.

XS
SM
MD
LG