Достапни линкови

Во Македонија загриженост од новиот тип на грип


Жена носи маска на аеродромот во Франкфурт

Месопроизводителите велат дека продажбата на свинско месо е намалена и покрај тоа што во Македонија нема заболени свињи, а увозот на живи свињи е минимален. Познавачите велат дека е потребно државата постојано да ги информира граѓаните и да преземе мерки

Новиот тип на грип кој почна да се шири од Мексико, внесе загриженост меѓу претставниците на домашната месна индустрија кои бараат од надлежните институции допонителни мерки и информции за зајакнување на одговорот за избивањето на грипот и каналите
Во моментот нема паника кај нашите граѓани, но се чувствува најава од месопроизводителите дека се намалува продажбата
по кои тој може да се пренесе.

„Во моментот нема паника кај нашите граѓани, но се чувствува најава од месопроизводителите дека се намалува продажбата.“

Според Зоран Даневски од Сојузот на Стопански комори не се доволни причини граганите да бидата сигурни во бзебеднсота на свиснското месо што се продава кај нас ниту тврдењата на Светската организација за животни
Свинска фарма во близина на Тетово
дека нема докази за пренесување на вирусот преку храна. На пример, иако истата организација ги смета за неосновани ограничувањата во трговијата, сепак за разлика од евопските земји кои не планираат забрана за увоз од Соединетите држави, други земји како на пример Кина забранија увоз на свињи и нивни преработки од делови од САД:

„Прво треба да се докаже дека е свински грип, да се издејствува подобра контрола, на граѓаните да им се објасни за што точно се работи, затоа што некои од секторите може да настрадаат ниту криви ниту должни.“

Иванчо Гулевски од Комбибнатот Пелагонија смета дека зајакнатите контроли на ветеринарнирните инспектори на граничните
Прво треба да се докаже дека е свински грип, да се издејствува подобра контрола, на граѓаните да им се објасни за што точно се работи, затоа што некои од секторите може да настрадаат ниту криви ниту должни
премини и стопираниот увоз на живи свињи што ги најави управата за ветеринарство нема да бидат доволни да се намали психолошкиот притисок во јавноста поради ширењето на болеста во светски рамки и дека последиците ке се почувствуваат во домашната месна индустрија. За да се одбегне создавањето паника спред него потребно е надлешните институции во јавноста да излегуваат постојано со информации

„Потрошувачката на свинско месо ќе се намали сигурно. Државата треба да информира и да преземе мерки.“

Експертите порачуваат дека во Македонија нема опасност од ширење на болеста од свиња на човек бидејќи нема болест кај свињите, а од управата за ветеринарство, велат дека во Македонија и пред појавата на свинскиот грип, речиси и да немало увоз на живи свињи, што според надлежните е причина повеќе граѓаните да бидат сигурни во безбедноста на свинското месо што се продава во Македонските продавници.

„Ги следиме препораките на СЗО, каде што се кажува дека е безбедно месото термички обработено.“

повтори Соња Трајкова портпарол во Министерството за земјоделство.
  • 16x9 Image

    Мирјана Спасовска

    Родена е во Скопје 1971 година. Од 1996 та година работи во телевизиската кука А1. Од 1998 та година е во телевизијата Телма каде за централно информативната емисија известува за дневни социјално - општествени теми.  Во Радио Слободна Европа е од 2002 та година.  

XS
SM
MD
LG