Достапни линкови

Македонските работници изложени на психолошко малтретирање


Фабрика
Првото македонско мобинг здружението во Регионалниот синдикален совет во Куманово ја завршило првата анкета за мобинг, во која биле вклучени 510 испитаници вработени во сите сфери од јавните и приватните претпријатија. Јавно резултатите од истражувањето ќе бидат објавени следниот месец, вели Гордица Бошковска.
Од првите резултати работниците веќе се среќаваат со ваквата појава. Знаеме дека мобингот е психолошко малтретирање на работно место, а како крајна цел е работникот сам да си даде отказ


„Од првите резултати работниците веќе се среќаваат со ваквата појава. Знаеме дека мобингот е психолошко малтретирање на работно место, а како крајна цел е работникот сам да си даде отказ. Во овие услови на светска криза очекуваме мобингот да биде повеќе присутен и вработените да бидат изложени на ваков вид притисок.“

Вели Бошковска. Според неа мобингот е по основ на контролирање, малициозност, закани, физичкиот изглед, политичката или етничката припадност,брачниот статус, дури и потеклото.

„Анкетите покажуваат дека поголема зачестеност е во образованието и здравството, каде што е подреденоста по хиерархија. Околу 3 проценти покажале дека има хоризонтален мобинг.“

Објаснува Бошковска.Најголема причина за мобирање била политичката припадност бидејќи истражувањето се одвивало помеѓу парламентарните и локалните избори. Сексуален мобинг имало кај еден процент од испитаниците и тоа во државните институции. Една од причините за мобирање е светската криза и борба за задржување на работното место. Дел од кумановци не слушнале за
Анкетите покажуваат дека поголема зачестеност е во образованието и здравството, каде што е подреденоста по хиерархија. Околу 3 проценти покажале дека има хоризонтален мобинг
мобинг.Можеби и тие биле жртви,но не обрнале доволно внимание.

„Сум слушнал за поимот, но не знам.“

„Не знам. Како ќе се земе, можеби јас сум била некогаш.“

„Не.не знам. Можеби сум била, но не сум обрнала доволно внимание за каков вид малтретирање се работи.“

Здружението ќе се залага за законско регулирање на заштитата од мобингот на работно место, како што тоа е регулирано во развиените земји. Од поранешните југословенски републики во Хрватска е во тек донесувањето на ваков закон.
  • 16x9 Image

    Светлана Антиќ Јовчевска

    По завршувањето на Студиите по новинарство во Скопје во 1985 година започнува да работи како економски новинар во Куманово, а потоа како дописник на „Вечер“,соработник на „Нова Македонија“,„Утрински весник“,на МРТВ, МИА, Радио Дојче Веле и неколку неделници. Од основањето на Радио Слободна Европа известува за настаните од својот град.

XS
SM
MD
LG