Достапни линкови

Општините зависни од владини пари


Битола
Во рамки на изборната кампања дел од кандидатите за градоначалници јавно ја искажуваат големата зависност на општините од владата изјавувајки дека нивните прокти ке бидат полесно остварени зошто ке им помогне централната власт. Горан Ангелов поранешен
Големите проекти, не само во Република Македонија, туку и во другите земји се во зависност од централните владини институции, а уште поголемите не само од владините институции, туку и од фондовите на ЕУ, така што таа зависнот, која јавно се искажува на митинзите, дефинитивно е точн
претседател на ЗЕЛС вели дека тоа е спротивно на тенденицијата да имаме автономна локлана власт иако додава дека тоа не е карактеристика само за македонските прилики

,,Големите проекти, не само во Република Македонија, туку и во другите земји се во зависност од централните владини институции, а уште поголемите не само од владините институции, туку и од фондовите на ЕУ, така што таа зависнот, која јавно се искажува на митинзите, дефинитивно е точна."

Според Аце Коцевски градначалник на Велес спротивно на свеските трендови на децентрализацијата е општините да бидат третирани како подрачни единици на министерствата како што имплицираат изјавите на дел од граданалниците во изборните митинзи.

,,Владата треба да биде мајка за сите, а не за едни мајка, за други маќеа, во зависност од тоа на која партија припаѓаат градоначалниците, значи треба да има објективни, правични и транспарентни критериуми за распределба на средствата, а не да зависи од добратеа волја на министрите."

Според него решението е општините да почнат да добиваат пари од претпритаптните фандови на Европската Унија за да не зависат од волјата на министерствата.

,,Најголем проблем е што има малку пари. Македонија е сеуште најфискално централизирана држава, од сто денари данок на ДДВ и персонален данок само три денари одат за општините, а 97 а државата."

Треба да се изгарадат јасни и објктивни критериуми за сите општини што ке конкурираат на владини прокти и на прокти на европската
Да се намалат дискреционите права на министри и институции кои нудат помош за општините. Мислам дека тоа е единствено решение, друго решение нема
Унија вели Горан Ангелов

,,Да се намалат дискреционите права на министри и институции кои нудат помош за општините. Мислам дека тоа е единствено решение, друго решение нема."

Од почетокот на процесот на децентарлизацијата општините се жалат дека имаат од осум до десет пати помлку пари по глава на жител во споредба со општините во регионот, односно тој сооднос е непоредклив со земјите од Европската Унија.
  • 16x9 Image

    Мирјана Спасовска

    Родена е во Скопје 1971 година. Од 1996 та година работи во телевизиската кука А1. Од 1998 та година е во телевизијата Телма каде за централно информативната емисија известува за дневни социјално - општествени теми.  Во Радио Слободна Европа е од 2002 та година.  

XS
SM
MD
LG