Достапни линкови

Жените се запознаваат со ризикот од кардио васкуларни заболувања


„Жената и кардиоваскуларните заболувања“ беше темата на која пред група жени во Куманово зборуваше Професор доктор Елизабета Србиновска Костовска од Клиниката за кардиологија во Скопје, која е и член на женската организација „Лајонс-Светлина“.

,,Целта е женската популација да се запознае со ризик факторите и тоа оние на коишто може да се влијае. Во склоп на нашите
Она што е негативно е тоа што појавата на симптомите кај жената се многу тивки, тешко се откриваат и кога ќе се појави прв пат се работи за многу раширена коронарна болест, со многу тегоби, затоа се препорачува да се обрне поголемо внимание за тоа кои се ризик факторите, колку се значајни, како да ги смениме, како да влијаеме
активности, направивме проект, во повеќе градови на Македонија да ги мобилизираме и запознаеме жените со ризик факторите."

Професор Србиновска Костовска вели дека до неодамна постоело мислење дека жената до менопаузата е заштитена од кардиоваскуларните заболувања, но најновите светски истражувања покажале дека се работи за спротивното.

,,Она што е негативно е тоа што појавата на симптомите кај жената се многу тивки, тешко се откриваат и кога ќе се појави прв пат се работи за многу раширена коронарна болест, со многу тегоби, затоа се препорачува да се обрне поголемо внимание за тоа кои се ризик факторите, колку се значајни, како да ги смениме, како да влијаеме. "

За зачувување на здравјето на жената присутните жени пополнија и анкетен лист кој ќе помогне,

,,Врз основа на анкетните листово ќе се направи група пациенти кои имаат висок ризик и со нив специјално ќе се работи."

вели доктор Даница Митевска од Куманово од Здружението за едукација и еманципација на жените „Феникс“,

Како најголем ризик фактор за кардиоваскуларните заболувања кај жените е стилот на живеење, високиот крвен притисок, но и пушењето, кое се повеќе станува составен дел од животот на нашата жена.
  • 16x9 Image

    Светлана Антиќ Јовчевска

    По завршувањето на Студиите по новинарство во Скопје во 1985 година започнува да работи како економски новинар во Куманово, а потоа како дописник на „Вечер“,соработник на „Нова Македонија“,„Утрински весник“,на МРТВ, МИА, Радио Дојче Веле и неколку неделници. Од основањето на Радио Слободна Европа известува за настаните од својот град.

XS
SM
MD
LG