Достапни линкови

Партиите засега не ги „откриваат картите“ за коалициите - разговорите се во тек


Речиси сите партии се во тек на разговори за формирање на предизборни коалиции но засега не откриваат како тие ќе изгледаат. Генералниот секратар на најгомеата опозицина партија СДСМ Горан Минчев вели дека во моментов работат на организацино оперативните работи со членството, а за можната коалиција ќе информираат деновиве. ВМРО ДПМНЕ пак засега го потвди партнерството со Демократскиот сојуз на Павле Трајанов и со партијата на власите. Консулатциите на лидерот на партијата Груевски вели директорот на центарот за комунукации Илија Димовски продолжуваат и наредниве денови: За либералната партија на Стојан Андов пак вели Димовски сеуште не е одлучено дали ке биде нивниот коалициски партнер

,,Партиските органи и тела досега не донеле никакви заклучоци по однос на коалицирањето со одредени политички партии и таквите одлуки ќе се носат во наредниот период.“

Иако досегашното искуство од предизборнто колицрање со ПДП за ДУИ не е добро вели членот на парѕијата Агрон Буџаку сепак тие сеуште немаат одлучено како ке настапат на овие предвренмени избори

,,Сега ги средуваме нашите позиции, рејтингот ни е висок, но во секој случај сеуште не сме решиле во партијата како ќе одиме.“

И помалите партии сеуште немаат конечна одлука за колицирање.Роза Топузовска Карвеска од ЛДП партија која на минатите избори настапи со СДСМ вели дека тие се подготвени да излезат и сами но консултациите сеуште траат:

„Овие избори имаат една единствена цел, да се порази политиката на изолација на Македонија и политиката која секојдневно ја одалечува земјата од НАТО и ЕУ. Во ЛДП во тек се анализи кој е најефикасниот пат за да се дојде до оваа цел.“


Во недела најавува Благој Зашов од НСДП неговата партија на состанокот на централниот одбор ке донесе одлука како ке настпаи на изборите:

,,Роковите многу бргу течат. Верувам дека лидерот врши консултации овие денови, а одлуката би се донела на Централниот Одбор.“

вели Зашов кој не можеше да прецизира со кого Петковски се консултира. Инаку рокот за поднесување на листите до државната изборна комисија 2 мај.
XS
SM
MD
LG