Достапни линкови

Освен во одбраната, реформите стагнираат, оценуваат експертите


Мегународните претставници укажуваат дека за евроатлантскиот пат на Македонија клучни се наредните три до шест месеци. Од тие реформи зависи мислењето на Европската унијата и дали земјава ке добие датум за почеток на преговори, како и добивањето на покана за членство во НАТО што според најавите требва да се случи наредната година. Мегутоа реформите, оценува стручната јавност во еден дел стагнираат, а средбите на партиските претставици најчесто завршуваат без конкретен резултат. Одолговлекувањето на дијалогот можно е да потрае, проценуваат експертите. Според нив единствен начин да се стави крај и да се најдат решенија за спорните теми е функционирањето на институциите.

„Кога вие во парламентот имате партиски војници коишто слушаат партиски директиви, кои слушаат, без да дебатираат, тогаш парламентот ја губи вистинската улога и дијалогот се пренесува надвор од институциите,“

изјави Рената Дескоска професор на Правниот факултет во Скопје која додава дека за излез од оваа ситуација потребно е политичките елити кои преговараат да го слушнат мислењето на експертите. Потребно е, вели Дескоска, да преовладува демократскиот амбиент за да се спроведуваат реформите, а тоа не е случај во Македонија

„Политичките партии не водат сметка дали станува збор за добро стручно решение, туку дали одговараат на партиските интереси.“

Единствен резултат од дијалогот е вракањето на ДУИ во парламентот, вели Осман Кадриу од факултетот за оппштествени науки во скопје. Сепак тој очекува дека во блиска иднина за спорните теми ке се најде решение

„Сметам дека поинтензивно треба да се решаваат отворените прашања,“

изјави Кадриу

Дел од експертите проценуваат дека единствена област во која ке се запазат роковите за спроведување на реформите е одбраната, бидејки како што велат, тука нема поголеми разлики во ставовите.
XS
SM
MD
LG