Достапни линкови

Партиите преокупирани со самите себе


Последните случувања врзани со законот за децентрализцијата покжауваат дека политиката на партиите во влста е претежно етнички заснована. Политичката енергија на политичките субјекти во влста се исцрпува во судирувања на праШањата на етнсот а не на прашања на демосот оценува политикологот Горги Иванов


„Иако СДСМ кај нас е лева партија, последните настани што ги имавме говорат дека таа ја претставува македонската заедница, а ДУИ ја претставува албанската заедница. И тоа е она што најмногу исцрпува и создава многу нервози, затоа што партиите немаат мандат да ги претставуваат своите заедници“

Политиката Што генерално ја водата сите политичките субјекти на македоската политичка сцена според публицистот Ибархим Мехмет најмногу е функција на прибирање на тесно политички поени и интреси Што според него претствува опсна игра:


„Политичките партии се обидуваат да го искористат Охридскиот договор за свои политиќки поени, за враќање на политичката сцена или пак за задржување на одредени позиции, што мислам дека е навистина неодговорно, дури и опасно за понатамошниот развој на процесите во земјата“


Експерите го делат мислењето дека во политичката сцена во Македонија недсотасува вистинска конструктивна опозиција што по дефиниција прествува политички субјект кој ја контролира влста .
Најголемата опозциска партија ВМРО ДПМНЕ по расколот до кој дојде откако оне Што ја лигимитираа партијата предводена од порнеШниот лидер се отцепија од неа според професорот Иванов главно се занимава со внатре партиски праШања фокусирана взр добивање мандат на престојните избори .


„Се наоѓаат во еден преоден период. И сега во недостаток на контрола од страна на опозицијата, доаѓа до тоа самата власт да се однесува така како што се однесува во последно време – да е арогантна и самата да е разединета и да се бави самата со себе. Тоа доведува до слабеење на самата демократија и ниту власта, ниту опозицијата веќе не пренесуваат пораки од она што се случува меѓу населението. На некој начин, сите реформи се стопирани, а и самата опозиција преокупирана самата со себе не ја принудува власта тоа да го прави“


Тој додава

затоа се затвораем во амгчен круг кој создава само циници – луѓе кои ние ги нарекуваме сеирџии и кои сакаат да плукаат и по вслта и по опозицијата. Значи, плукаат по демократијата.
XS
SM
MD
LG