Достапни линкови

Во Црна Гора селективни абортуси за повеќе машки деца


илустрација

И онака со голем демографски предизвик, најмалку населената држава на Балканот Црна Гора и натаму има проблем со давање „предност на новородени машки деца“ и со селективен абортус. Од Енди Хејл и Лела Шќепановиќ

За време на неодамнешната дебата во парламентот за опаѓањето на процентот на новородени девојчиња во Црна Гора, пратеник „искрено“ го осуди овој тренд, но го окарактеризира како неизбежен резултат на медицинската „техника“ и состојбата во „светот денес“.

„Секој граѓанин има право да влијае врз репродукцијата на своите деца“, рече членот на владејачката коалиција Драган Ивановиќ пред колегите законодавци на 24 мај.

Абортусот за избор на синови наместо ќерки е незаконска во оваа демографски предизвикана поранешна југословенска република со околу 623.000 луѓе.

Но, коментарите на Ивановиќ не предизвикаа врева кај неговите коалициски сојузници, од кои многумина беа избрани на платформата на силна поддршка на Српската православна црква, која строго се спротивставува на абортусот. Меѓутоа, Ивановиќ доби внимание од бранителите на женските права.

Драган Ивановиќ, во Подгорица, 10 март 2021 година.
Драган Ивановиќ, во Подгорица, 10 март 2021 година.

Извршниот директор на Црногорското женско лоби Аида Петровиќ го осуди како „срамен“ и еднаков на „јавна поддршка за селективни абортуси“. Центарот за женски права, невладина организација во Подгорица, која се бори за построго спроведување на законот за запирање на познатите абортуси кои ги избираат полот оцени дека Ивановиќ опишува кршење на уставот и законите за антидискриминација.

„Жените за жените“ - уметнички потраги по родовата рамноправност

Опозициската Демократска партија на социјалистите го нарече знак на ретроградна влада која се однесува кон жените како да се „очигледно несакани“. Алекса Бечиќ, претседател на парламентот, ѝ се извини на јавноста и повика на „пораки за почитување на правото на секој да се роди, без оглед дали е машки или женски фетус“.

Претседателката на парламентарната комисија за родова еднаквост Божена Јелушиќ го осуди Ивановиќ и го опиша селективниот абортус како рак на црногорското општество. Ивановиќ ,исто така, се извини, наведувајќи дека е против селективните абортуси и дека неговата изјава е „несовесна“. „Им се извинувам на сите мајки и на сите оние кои беа погодени од забелешките“, додаде Ивановиќ.

Светската здравствена организација (СЗО) и други експерти се согласуваат дека природната разлика кај раѓањата во моментов е околу 105 мажи на секои 100 жени.
Светската здравствена организација (СЗО) и други експерти се согласуваат дека природната разлика кај раѓањата во моментов е околу 105 мажи на секои 100 жени.

Демографите, социолозите и групите за човекови права предупредуваат дека одржувањето на родовата дискриминација и нееднаквоста, испраќа опасни сигнали до општеството. „Колегата Ивановиќ само рече каква е, за жал, реалноста во Црна Гора, и тој исто така ја осуди“, изјави Даниела Ѓуровиќ, партиски сојузник и член на парламентарниот комитет за родова еднаквост, за РСЕ, додавајќи:

„Неговиот дефинитивен став е дека дискриминацијата врз основа на пол, пред раѓање или по раѓање, или по која било друга основа, е нешто што е дефинитивно неприфатливо“. Но, официјалните податоци раскажуваат друга приказна.

Постојан проблем

Светската здравствена организација (СЗО) и други експерти се согласуваат дека природната разлика кај раѓањата во моментов е околу 105 мажи на секои 100 жени. Разликата или нерамнотежата помеѓу очекуваниот број и реалната бројка на една земја е резултат на повеќе фактори, но често е знак на селективен абортус.

Црногорскиот премиер вели дека неговата влада нема да апси свештеници

Во такви случаи, бремените жени ги користат резултатите од технологијата генерално дизајнирана да забележи аномалии на фетусот за да одлучат дали да го задржат или прекинат фетусот во зависност од полот. Ваквите постапки се многу познати во Кина и Индија, каде што културните и други пристрасности го поттикнуваат добивањето син.

Но, иако нејзината кумулативна траекторија е малку подобрена во текот на изминатата деценија, Црна Гора, исто така, одржува една од 10-те највисоки нерамнотежи во светот: околу 108 новородени момчиња на секои 100 девојчиња во 2020 година. Употреба на рани генетски тестови за утврдување на полот е исто така забрането според црногорскиот закон.

Сепак, Црна Гора беше обележана од експерти на ОН и од Европа пред скоро една деценија дека има нерамнотежа при раѓањата, со показатели исто така високи кај регионалните соседи Албанија, Косово и делови од сегашна Северна Македонија. Во 2012 година, комесарот за човекови права на Советот на Европа неуспешно ги повика црногорските власти да ја испитаат распространетоста на полово избрани абортуси.

Црна Гора останува подложна на полово-селективен абортус
Црна Гора останува подложна на полово-селективен абортус


Две години подоцна, Советот на Европа побара национални забрани меѓу земјите-членки, нарекувајќи ја оваа практика „јасен случај на дискриминација со силни елементи на физичко и психолошко насилство“.

Крајниот рок за легален абортус во Црна Гора е 10 недели, а пристапот до потребното тестирање е ограничен. Но, одамна е „отворена тајна“ дека црногорски жени патуваат во близина на Србија да ги избегнат ваквите упатства.

Надвор од бројките

Голем национален индекс за родова еднаквост нарачан и развиен меѓу локалните тела, телата на ЕУ и ОН, објавен пред две години, ѝ додели на Црна Гора резултат 55, далеку зад просекот на ЕУ од 67 и со тоа „заостанува зад повеќето од развиените ЕУ земји“. Во поново време, голем број социолошки, антрополошки и етнографски студии сугерираат дека Црна Гора останува тврдоглаво подложна на полово-селективен абортус.

Судири во Полска по дополнителните ограничувања на правото на абортус

Дијана Кисченко, предавач по социјална антропологија на Универзитетот Рига Страдинс, објави етнографска студија за црногорските „практики на наследство на синот“ во земјата. Во извештајот, вклучен во студијата, авторите се обидоа да избегнат повторување на „балканизирање на ставовите“ што често се појавуваат за време на дискусијата за полот во Црна Гора и регионот.

Меѓу другото, тие ги потенцираа сложените врски помеѓу материјалните и економските околности, од една страна, и социјалните и културните размислувања, од друга страна. Тие ја признаа улогата на сродството и имотните односи во родовите практики.

Алекса Бечиќ
Алекса Бечиќ

„Тоа е многу сложена приказна“, изјави Кисченко за РСЕ. „Не станува збор само за традиција кога синот ја продолжува лозата, го презема имотот на семејството, бизнисот и се гледа како оној кој ќе се грижи за родителите што стареат, туку и за многу практични аспекти на секојдневниот живот на мажите и жените во Црна Гора “.

Во својата студија, Кисченко го истражува искуството на една млада мајка од Подгорица, која ја нарекува „Ивана“, за да ги илустрира семејните, работните и сопственичките пречки со кои се соочуваат извесен број на жени од Црна Гора. Започнувајќи сиромашно, родителите на Ивана на крајот заработиле доволно пари со препродажба на облека - на работ на законот - за да изградат своја сопствена двокатна куќа во главниот град.

Цвеќиња и лицемерие - на Денот на жените му треба „преиспитување“

Ивана имала постара сестра, но секогаш сакала помал брат. Подоцна дознала дека нејзиниот татко и неговата страна од семејството агресивно ја притискале нејзината мајка за тоа. На крајот, Ивана и остатокот од семејството ја оствариле својата желба. Години подоцна, рече Ивана, нејзината мајка ги посетила двете возрасни ќерки „за да ги извести дека семејната куќа ќе му биде дадена на нивниот помлад брат“ и да им предложи на нејзините ќерки „да се омажат за да се здобијат со куќа“. Ивана рече дека тоа не е „добро“, но „се навикнала“.

„Само подоцна, како возрасна личност таа“, како што пишува Кисченко, „открила дека секој пат кога нејзината мајка останувала бремена, одела во Белград во Србија за да направи амниоцентеза за да го утврди полот на плодот и, ако е женски, абортирала“.

Мајката на Ивана имала четири абортуси во текот на една деценија. Гледајќи наназад, Ивана се сеќава како на 8- или 9-годишно дете кое ја поттикнувало нејзината мајка да ѝ даде мал брат, а нејзината мајка секогаш се согласувала. „Можете ли да го замислите тоа? - вели Ивана.

Повеќе свесни?

Џенифер Зенович, предавач на Државниот универзитет во Сан Франциско, напиша автоетнографија за „Имотот на полот“ во Црна Гора во 2016 година. „Би рекла дека сопственоста на имотот и наследството како родова пракса влијаат врз бременоста и абортусот кај луѓето во Црна Гора“, вели Зенович, наведувајќи дека тоа не е единствената причина за некој да ја прекине бременоста.

Причините за прекинување на бременоста секако се под културно влијание, но одлуката да се роди бебе или не е конечно одлука на бремената личност“. Таа вели дека извештаите за нерамнотежа на половите во општеството „може да предизвикаат грижа за државата и нејзината способност да се репродуцира“.

Црна Гора одржува една од 10-те највисоки нерамнотежи во светот: околу 108 новородени момчиња на секои 100 девојчиња, илустрација
Црна Гора одржува една од 10-те највисоки нерамнотежи во светот: околу 108 новородени момчиња на секои 100 девојчиња, илустрација

Но, Кристоф Гилмото, демограф и истражувач во Центарот за население и развој на Универзитетот во Париз кој многу пишувал за селективниот абортус на Балканот и низ целиот свет, е убеден дека Црна Гора има проблем. Покрај тоа, вели тој, Црна Гора е „единствената словенска земја каде што можат да се докажат полово избрани абортуси“.

Во 2017 година, Центарот за правата на жените со седиште во Подгорица започна кампања за подигнување на јавната свест и поттик за петиција, наречена „Несакана“, во обид да се натера владата поагресивно да ја ограничи злоупотребата на пренаталните тестови и да го заузда селективниот абортус. Во него, организаторите ги предизвикаа „негативните патријархални вредности“, истовремено истакнувајќи ја неподготвеноста на жените отворено да зборуваат за своите искуства.

Пандорина кутија

Гилмото вели дека владите мора „да заземат став и да им кажат на лекарите дека она што го прават е спротивно на законот“. Но, тој исто така ја наведува леснотијата со која жените можат да одат на едно место за тестирање, што вклучува идентификување на полот на фетусот, а потоа да се сврти на друго место за абортус.

Тој признава дека нерамнотежата на Црна Гора се подобрува во текот на изминатата деценија и „можеби за 15 или 20 години, проблемот ќе биде решен“. На крајот на краиштата, вели тој, „идејата да се има премногу синови е во ред на хартија, но не е одржлива“.

Во Црна Гора полесно до државјанство пред пописот на населението

Министерството за образование на Црна Гора објави дека имало 35.719 момчиња и само 32.787 девојчиња запишани во основните училишта на земјата во 2020 година. Тој исто така вели дека жените играат сè поважна улога во многу аспекти на црногорското општество, давајќи им повеќе збор во структурата на семејството.

„Многу жени во Црна Гора повеќе не сакаат да ја играат таа игра“, вели Гилмото, „така семејната структура се менува и„ потребата “за синови се намалува“. Зенович нагласува дека ги отфрла „стереотипите за Црна Гора и Црногорците“. „Мислам дека ситуацијата во Црна Гора се менува. Некои семејства немаат традиционален патријархален приоритет кон машки бебиња, ниту пак, практикуваат традиционални практики на наследство. Тоа укажува на повеќе жени кои поседуваат земјиште, деловни активности и наследуваат семеен имот“.

Во таа смисла, коментарите на Ивановиќ во парламентот во минатиот месец ги навестуваат границите на забраните за решавање на тврдоглавата нерамнотежа на половите во Црна Гора, како и на Пандорината кутија на социјални тензии што е основа на тоа. „

Тоа е многу проблематично бидејќи отвора многу мачни проблеми со кои се соочува црногорското општество во денешно време“, вели Кисченко, додавајќи: „Не станува збор само за пренатална дискриминација и родова нееднаквост во Црна Гора, туку и за етика, употреба на современи медицински технологии, одговорност на лекарите и на државните институции“.

  • 16x9 Image

    Гоце Атанасов

    Со новинарство започна да се занимава за време на студиите по новинарство во Скопје. Работел во Млад борец, Нова Македонија, Македонската радио телевизија, А1 телевизијата и во Дојче Веле, а во Радио Слободна Европа е од започнувањето на емитувањето на македонски јазик.

Што треба да знаете

XS
SM
MD
LG