Достапни линкови

Државните веб-страници во Македонија се лесна цел на хакерски напади поради недоволно вложување во сајбер-безбедност.

Зачестените сајбер напади на државни сајтови го вклучуваат црвениот аларм

Кражба на чуствителни податоци од владини сајтови за кои потоа се бара откуп, поставување на линкови за продажба на облека на сајтот Vlada.mk или копање криптовалути на сајтот на Бирото за јавни набавки, се само дел од последните сајбер напади врз државни сајтови. Ситуацијата е многу сериозна, особено затоа што под удар е целиот регион: Албанија, БиХ, Косово како и Црна Гора и Бугарија кои за нападите ја обвинија Русија. Македонските институции утврдуваат дали сајбер нападите се дел од „хибридна војна“ и засега нема потврда од која земја доаѓаат.

Државните веб-страници во Македонија се лесна цел на хакерски напади поради недоволно вложување во сајбер-безбедност. ФотоShutterstock

Кражба на чуствителни податоци од владини сајтови за кои потоа се бара откуп, поставување на линкови за продажба на облека на сајтот Vlada.mk или копање криптовалути на сајтот на Бирото за јавни набавки, се само дел од последните сајбер напади врз државни сајтови. Ситуацијата е многу сериозна, особено затоа што под удар е целиот регион: Албанија, БиХ, Косово како и Црна Гора и Бугарија кои за нападите ја обвинија Русија. Македонските институции утврдуваат дали сајбер нападите се дел од „хибридна војна“ и засега нема потврда од која земја доаѓаат.

XS
SM
MD
LG