Достапни линкови

Граѓани на БиХ даваат и до 2500 евра за лекови за спас од корона


Илустрација
Илустрација

Шестотини и педесет евра - толку чини лекот Актемра во аптеките во Босна и Херцеговина, а се дава на тешко болните од Ковид 19.Иако овој лек е на списокот на болничката здравствена заштита, сепак граѓаните во некои кантони и натаму го плаќаат од свој џеб.

Еден од оние што плаќаат е и таткото на Лејла од Сараево, кој е хоспитализиран, па неговата ќерка морала да го купи овој лек сама, затоа што неговата здравствена состоја се влошила.

„24 часа по употребата на лекот, имаше видливо подобрување на клиничката слика“, вели Лејла.

Списокот на лекови кои се на трошок на државните болници во Босна и Херцеговина (БиХ) беше објавен на крајот на април 2019 година.

Драган Стефановиќ , еден од докторите кој работи на ковид одделнието во сараевската општа Болница „Абдулах Накаш“ за Радио Слободна Европа објаснува дека Тоцилизумаб може да се добие преку Сојузниот институт за здравствено осигурување. Патем, лекот е регистриран во БиХ за специјални категории на пациенти кои се лекуваат во болници за ревматоиден артритис и воспалителни болести на цревата. Сепак , као што вели др. Стефановиќ за ковид пациентите, за жал , овој лек не е достапен.

Тоа може да се промени само доколку Министерството за здравство на Федерацијата БиХ додаде индикација за КОВИД-19 за овој лек, вели Стевановиќ.

„На овој начин, болниците може да го повлечат преку Федералниот фонд. Па, нашите власти се прилично инертни тука. Пациентите продолжуваат да набавуваат на свој трошок “, вели Стевановиќ.

A, и до 2500 евра е цената на лекот Ремдесивир на црниот пазар во Босна и Херцеговина . Овој лек кој им помага на тешко болните од ковид - 19 , најчесто се дава во болница , ама сепак не е регистриран во БиХ. До ваквата вртоглаво висока цена дојде откако почна да се продава и во аптеките па по одлука на Агенцијата за лекови и медицински помагала беше повлечен во декември минатата година, затоа што е против законски да стои на аптекарските полици и да се продава на приватно.

Само два месеци претходно пред да биде повлечен за овој „корона спасител“ владата на ентитетот во БиХ, Република Српска издвои 1,5 милиони конвертибилни марки (750 илјади евра).

Инаку, Ремдесивир спаѓа во класа на лекови познати како „нуклеозидни аналози“, кои се користат за лекување на рак, вируси и разни инфекции. Тоа е исто така првиот лек препорачан од Европската асоцијација на лекови за овластена употреба во Европската унија во борбата против коронавирусот.

Несогласувања меѓу кантоните и Федерацијата БиХ

Додека семејствата на пациенти во Сараевскиот кантон, кој бележи две третини од коронарна срцева болест во БиХ во последните неколку дена, набавуваат лекови како што се Тоцилизумаб или Ремдесивир преку приватни канали, uниверзитетскиот клинички центар во Мостар го набави Ремдесивир преку донации. Покрај тоа, Тоцилизумаб се наоѓа на списокот на болници на Универзитетскиот клинички центар (УЦЦ) Тузла.

Вахид Јусуфовиќ, директор на Универзитетскиот медицински центар Тузла, вели дека лекот го добиваат според програмата за лекови од Институтот за здравствено осигурување од Тузланскиот кантон и дека минатата година бил вклучен во лекување на голем број пациенти со коронавирус.

„Оваа година, повторно аплициравме во Институтот за здравствено осигурување и предложивме да имаме Тоцилизумаб во болничката аптека според програмата за лекови, а Институтот за здравствено осигурување ни го одобри, па ќе ни даде средства за одредена количина од тој лек . Го вклучивме во консултација со пациенти со бура со цитокин и беше бесплатно за пациентите “, вели Јусуфовиќ.


Амир Јубовиќ , пак раководител на фармакоекономската служба на Институтот за здравствено осигурување на КС, за РСЕ вели дека во случајот на Тоцилизумаб или Ремдесивир, одлуката за списокот на лекови предвидува можност пациентите на болничко лекување да добиваат лек што е на списокот.

„И одредбата од член 20, став 2 јасно кажува дека во тој случај лекот се набавува од средствата на болничката здравствена установа. Тоа е, конкретно, дека болницата е онаа што е обврзана од сопствени средства да му обезбеди на пациентот кој е на болничко лекување со лекови што му се потребни за негово непрекинато лекување преку болнички аптеки “, објаснува тој.

Според него, Институтот за здравствено осигурување на Федерацијата БиХ е должен да плати дел од средствата за набавка на одредени лекови. За оваа цел е формиран Фонд за солидарност. Така, Општата болница Прим. Д-р Абдулах Накаш “во Сараево иницираше вклучување на овие два лека во списокот на лекови на Фондот за солидарност.

Од почетокот на пандемијата во, над 154.627 граѓани на БиХ биле заразени со КОВИД -19 , а над 5.000 луѓе ја загубија битката со вирусот.

Досега во Република Српска пристигнаа 42.000 руски вакцини „Спутник V.“ Србија донираше 10.000 вакцини „АстраЗенека“ на другиот ентитет, Федерацијата на БиХ (ФБиХ) и овие во моментов се единствените вакцини што му се достапни на овој ентитет.

XS
SM
MD
LG