Достапни линкови

logo-print

Во Франција стартува забраната за носење бурки


Муслиманка со бурка во боите на француското знаме

Муслиманка со бурка во боите на француското знаме

Во Франција денеска стапува на сила Законот за забрана на јавно носење на облека која го покрива лицето. Франција е првата европска држава која воведе таква забрана.
Забраната првенствено се однесува на жените кои носат муслимански
ниџаб или бурка на јавни места. Оние што одбиваат да се придржуваат на забраната може да се соочат со казна од 150 евра. Но казни следуваат и за мажите кои со сила ќе ги принудат жените да носат шамии. Поддржувачите на забраната велат дека тоа е потребно за поголема безбедност, како и дека тоа се прави за родова еднаквост. Критичарите пак велат дека забраната го повредува правото на слободно изразувањето на религијата.
XS
SM
MD
LG