Достапни линкови

УНХЦР-Албанците од Косово и Србија трети по барање на азил


Мапата на УНХЦР на азиланти во 2014 година.

Мапата на УНХЦР на азиланти во 2014 година.

Вилијам Спајндлер од УНХЦР изјави дека според нивните податоци, вкупно 55.700 Албанци од Косово и од југот на Србија лани поднеле барање за азил, а Германија е прва на листата за „прием“. Тој напомена и дека бројот на барања за азил во 44 најразвиени држави во светот е зголемен за 45 отсто, најголемо ниво во изминатите 22 години. Според него, најмногу пораснал бројот на баратели од Сирија, околу 150.000, а на второ место се азиланти од Ирак и Авганистан, околу 68.700.

XS
SM
MD
LG