Достапни линкови

logo-print

ЕУ со препораки до Албанија по кандидатскиот статус


Европскиот Совет за општи работи по доделувањето на кандидатскиот статус на Албанија соопшти дека земјата треба да дејствува решително на сите препораки во извештајот на Европската Комисија и да ги интензивира своите напори за да се обезбеди одржлива, сеопфатна и инклузивна имплементацијата на клучните приоритети.

Препораките се однесуваат на реформите на јавната администрација и судството, борбата против организираниот криминалот и корупцијата, заштитата на човековите права и недискриминациски политики, вклучително и во областа на малцинствата и нивниот еднаков третман, како и имплементација на правата на имот. Советот, исто така, очекува Албанија да ја интензивира својата поддршка за навремено намалување на миграторните притисоци врз ЕУ.

XS
SM
MD
LG