Достапни линкови

logo-print

Загриженост дека Северна Кореја можеби го реактивирала Јогбион


Јонгбион

Јонгбион

Известувањето на Американскиот Истражувачки Институт дека Северна Кореја по се изгледа го рестартира нуклеарниот реактор во Јонгбион предизвика меѓународна загриженост, поради можноста таму да биде произведен плутониум за воени потреби.
Русија исто така јави дека има индиректни сигнали дека некакви активности има во Јонгбион, но нема докази дека реакторот е активиран.
Шефот на Меѓународната Агенција за Атомска Енергија Јукија Амано изјави дека ситуацијата се следи. Северна Кореја го затвори овој реактор во 2007 како дел од шест партитните преговори.
XS
SM
MD
LG