Достапни линкови

logo-print

Четири милијарди евра помош за Грција од Еврозоната


Фондовите за помош од еврозоната денеска издвоија четири милијарди евра нова финансиска помош на Грција откако земјата ги исполни сите услови поставени од меѓународните кредитори за следната транша. Привремениот Европски фонд за финансиска стабилност (ЕФФС) и додели 2,5 милијарди евра на Грција. Средствата треба да бидат искористени за финансирање на буџетот и за елиминирање на долговите. Европскиот стабилизациски механизам (ЕСМ) исплати 1,5 милијарди евра од друга програма, која вклучува и купување на грчки обврзници од Европската централна банка. На почетокот од неделата Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) одобри 2,3 милијарди долари за Грција. Досега ММФ и oбезбедила 11 милијарди долари на Атина, а ЕФФС 133 милијарди евра.
XS
SM
MD
LG