Достапни линкови

logo-print

Кинеските власти ја заоструваат контролата на интернетот


Кинеските законодавци ги одобрија мерките со кои сите корисници на интернет во земјата мора да се регистрираат со вистинските имиња и презимиња и со други податоци за идентификација. Овие мерки се образложени со потребата да бидат заштитени личните податоци и заради заштита на јавниот интерес. Повајдерите на интернет се должни да ги информираат властите за евентуални инкриминирани активности. Активистите за човекови права сметаат дека со оваие мерки, многумина кинези ќе бидат обесхрабрени да постираат информации во врска со корупцијата и прекршувањето на овластувањата на државните службеници.
XS
SM
MD
LG