Достапни линкови

logo-print

Руски суд дозволи авиокомпании да дискриминираат


Рускиот врховен суд го поддржа правото на авионските компании да одбијат да ги услужат луѓето со телесен инвалидитет кои не можат сами да се движат доколку немаат соодветна опрема за тоа.Според декретот на министерството за транспорт, авиокомпаниите имаат право да одбијат да ги услужат патниците кои не можат сами да се движат односно користат колички или штаки доколку немаат соодветна опрема или простор каде би ги сместиле помагалата на патниците. Судскиот случај беше отворен од организацијата „јавна контрола и акција“ откако на неколку патници со телесен инвалидитет кои патувале од Москва кон Дизелдорф со германска компанија не им било дозволено да се качат во авионот.
Авионската компанија се правдаше дека не може да ја прими групата патници со инвалидитет затоа што немало место каде да се сместат инвалидските колички, бидејќи според правилата за нив биле издвоени само две места. Да биде иронијата поголема, патниците требало да пристигнат на семинар каде требало да се зборива за германското искуство во создавање на пристпно општетсво за лицата со инвалидитет.
XS
SM
MD
LG