Достапни линкови

logo-print

Грчкиот Синдикат предупреди дека невработеноста ќе достигне 29 отсто


Најголемиот грчки синдикат денеска предупреди дека стапката на невработеност во оваа земја следната година ќе достигне 29 отсто, доколку Владата го спроведе планираното дополнително штедење, кое треба да надмине 11,5 милијарди евра во следните две години.

„Грчката економија се движи надолу. Оваа година очекуваме пад на бруто домашниот производ од седум проценти. Тоа ќе доведе до невработеност од 24 отсто или 1,2 милиони луѓе“, изјави шефот на истражувачкиот оддел на синдикатот ГСЕЕ Савас Ромболис.

Според нивните проценки, невработеноста во 2013 година ќе се движи меѓу 28 и 29 отсто, односно без работа ќе останат 1,4 милиони граѓани.

Невработеноста во Грција во мај се зголеми на 23,1 отсто, додека меѓу младите до 25-годишна возраст тој процент изнесува 54,9 отсто.
XS
SM
MD
LG