Достапни линкови

Груевски - Успешно привлекуваме странски инвестиции


Премиерот Никола Груевски.

Премиерот Никола Груевски.

Владините мерки за привлекување странски инвестиции даваат резултати, оценува премиерот Никола Груевски, кој рече дека 2011 година, со 306 милиони евра, е трета најуспешна година по привлекување странски инвестиции во историјата на независна Македонија.

Според него, тоа е резултат на поставување промотори насекаде во светот, поставување два министри кои се задолжени за тоа, промени на законите во правец на подобрување на условите за инвеститорите и за правење бизнис во Македонија и на инвестиционите промоции во различни држави.

Тој најави дека турската компанија Лимак во Македонија ќе вложи над 100 милиони евра само во градежниот сектор, а планира и дополнителни 100 милиони евра во туризмот, енергетиката и земјоделството.
XS
SM
MD
LG