Достапни линкови

logo-print

ЕУ ја одложи ратификацијата на договорот АКТА


Протестите во Чешка против АКТА

Протестите во Чешка против АКТА

Европската комисија ги суспедираше напорите за ратификација на договорот АКТА кој се состои од ригорозни правила за регулација на интернет во борбата за заштита на авторските и на правата на интелектуална сопственост. Комесарот за трговија на Унијата, Карел Де Гушт изјави дека Европскиот суд на правдата ќе има задача да го разгледа договорот и да провери дали тој ги прекршува правата на ЕУ.
Договорот досега е потпишан од 22 земји членки на Унијата. Но некои земји како Германија Данска, Полска и Чешка се оградија од договорот поради неодобрувањето во јавноста.
XS
SM
MD
LG