Достапни линкови

logo-print

Ерусалимската патријаршија ги прекина врските со романската Православна црква


Светиот синод на Ерусалимската патријаршија одлучи да ги прекине врските со романската Православна црква. Причината за тој чекор се романските црковни објекти изградени во Јерихон без благослов на патријаршијата. Изградбата на тие објекти почнала пред 10 години, а денес останале една црква и мал центар за црковно учење. Според Синодот, „ако и други православни цркви го следат примерот на Романската, тогаш во Светата земја ќе бидат 13 автокефални цркви што ќе значат православно несогласување, тешко за управување“. Во одлуката се додава дека верниците од Романија се добродојдени во Светата земја.
XS
SM
MD
LG