Достапни линкови

Донаторска конференција за Чернобил


Во Киев денеска ќе се одржи меѓународна донаторска конференција, за да се соберат пари за изградба на ново засолниште над нуклерниот реактор во Чернобил кој беше раснесен во 1986-та година, што се смета за најгoлема нуклеaрна катастрофа во историјата. Пред почетокот на Конференцијата,од Европската Унија изјавија дека се очекува да се соберат 110 милиони евра за изградба на засолништето на рекаторот четири, будејќи старата пломба е испукана и нестабилна.
На конференцијата, се очекува да присуствуваат претставници од
Групата на осумтте најголеми индустриски сили и на Европската унија. Со оваа конференција се одбележува 25 годишнината од катастрофата во Чернобил. Рекаторот експлодираше на 26 април, 1986 година.
XS
SM
MD
LG