Достапни линкови

Кинеската економија расте, но расте и инфлацијата


Кинеската економија продолжува да расте, но во исто време во пораст е и нфлацијата. Според најновите податоци, бруто домашниот производ во првата четвртина од годинава пораснал за 9,7 насто во споредба со истиот период лани. Во истовреме, пораст бележи и инфалцијата и таа во март изнесуваше 5,4 проценти, највисока во изминативе 32 месеца. Кина од минатиот октомври досега четири пати ги зголемуваше каматните стапки што ги натера банките да ги чуваат нивните резерви.
XS
SM
MD
LG