Достапни линкови

Португалија ќе бара заем од ЕУ


Португалскиот премиер Жозе Сократеш
Португалските власти решија да побараат финансиска помош од ЕУ. Премиерот Жозе Сократеш изјави дека барањето за помош било неизбежно, бидејќи Парламентот ги отфрлил новите мерки за штедење.
На Португалија според познавачите и се потребни заеми од околу 60 до 80 милијарди евра од Европските и Меѓународните монетарни фондови во наредните три години. Земјата е треата членка во европското семејство која бара помош по Грција и Ирска.
XS
SM
MD
LG