Достапни линкови

Рекордно уништување на озонот над Арктикот


Рекорна загуба на озон регистрирала Светската метеролошка организација. Според податоците на агенцијата на Обединетите нации, во изминативе неколку месеци се уништени 40 проценти озон над Арктикот. Озонската обвивка околу земјата е природна заштита од штетните зрачења од сонцето. Според организацијата, проблемот е во зголемената употреба на супстанци кои ја уништуваат заштитната обвивка околу земјата.
XS
SM
MD
LG