Достапни линкови

Радиоактивност во подземните води во Фукушима


Радиоактивност над дозволените граници била откриена во подземните води под оштетената јапонска нуклеарна централа Фукушима. Станува збор за радиоактивната супстанца лодин 131 која се распаѓа релативно брзо, а чие присуство во подземните води било за 10 илјади пати повисоко од вообичаените стандарди. Сепак, властите не веруваат дека со радијацијата била контаминирана и водата за пиење.
XS
SM
MD
LG