Достапни линкови

Морската вода околу Фукушима радиоактивна 3 илјади пати повеќе од дозволеното


Испитување за можна изложеност на радијација
Јапонската агенција за нукеларна и индустриска безбедноста соопшти дека морската вода во близина на оштетениот нуклеарната централа Фукушима содржи 3 355 пати повеќе радиоактивен јод од дозволеното ниво. Жителите од регионот се евакуирани. Во меѓувреме премиерот Наото Кан изјави дека ситуацијата и натаму останува непредвидилива и владата го вклучи највисиокото ниво на аларм. Јапонската валда вчера соопшти дека нема друг избор освен да продолжи да истура вода врз реакторите во Фукушима за да се избегне поголема катрастрофа.
XS
SM
MD
LG