Достапни линкови

Регионална стипендија за фелоушип на РСЕ за 2022 година


Краен рок за кандидати за Источно партнерство - 10 октомври 2021 година

Краен рок за кандидати за Западен Балкан - 10 октомври 2021 година


Радио Слободна Европа (РСЕ) го отвори повикот за апликации за Регионална стипендија за регионален фелоушип на РСЕ за 2022 година.

Целта на стипендијата е да придонесе за професионален развој на новинарите-аспиранти во земјите од Источното партнерство на ЕУ и Западен Балкан, за поддршка на слободата и независноста на медиумите.

Стипендијата е водена од мисијата на РСЕ да обезбеди точно, независно новинарство за поддршка на демократијата и човековите права. Програмата е финансирана со грант од Стејт департментот на САД.

Резиме на програмата

Стипендистите ќе бидат избрани на конкурентска основа од земјите од Источното партнерство и земјите од Западен Балкан и ќе бидат сместени во локално биро на РСЕ. Тие ќе бидат интегрирани во секојдневната работа на бирото, каде што ќе работат на полно работно време за да креираат содржини за сите новинарски платформи и ќе учествуваат во уредувачки дискусии под надзор и менторство на професионални колеги од РСЕ.

Како резултат на програмата, од соработниците се очекува да ги зајакнат своите новинарски вештини и знаења, да го развијат своето уредувачко расудување, да ги прошират своите професионални мрежи и да го продлабочат разбирањето за улогата на независното новинарство во нивната земја.

Не е потребно познавање на англиски јазик.

Стипендијата е со рок од осум месеци, од 3 јануари 2022 до 31 август 2022 година, и ќе вклучува посета на седиштето на РСЕ во Прага за дополнителен професионален развој.

Соработниците ќе добијат месечна стипендија за периодот на програмата што е во согласност со локалната скала за плати, работен простор во соодветното биро на РСЕ и платено патување и сместување во Прага. Може да се обезбеди и домување за соработници кои мора да се преселат да работат во локалното биро.

Избор

Процесот на селекција за стипендија е конкурентен. Кандидатите ќе бидат избрани врз основа на нивните квалификации, нивната способност да придонесат во работата на бирото, нивната посветеност кон мисијата на програмата и нивната професионална мотивација и цели, како што е наведено во нивното пропратно писмо.

Добитниците на стипендиите ќе бидат објавени до 15 ноември 2021 година. Заинтересираните кои имаат прашања во врска со аплицирањето можат да пишуваат на имеијлот hokuvovaj@rferl.org.

XS
SM
MD
LG