Достапни линкови

Пауновски: Пазарната инспекција нема доволно инспектори


Угостителски објекти во Скопје во пандемија. Илустрација.

Директорот на Државниот пазарен инспекторат Стојко Пауновски изјави дека немаат доволно инспектори. Тој информираше и дека денеска Министерството за финансии го одбило барањето за вработување на 20 инспектори.

Според него, максимало се користат инспекторите за излегување на терен и дење и ноќе во зависност од нивната смена. Пауновски порача дека се очекува до крајот на годината 37 инспектори да заминат во пензија, а дека новите кои примени од пред година-две се уште се на обука пред да излезат на терен.

„Кривични пријави од овој викенд се однесуваат на организирање на свадби, и непочитување на протоколите од последната одлука на здравстевената комисија. Ниту едно решение или кривична пријава изречена од инспекторите не е направена постфестум и врз основа на дојава. Дојавите се користат само да се упатат инспекторите на правото место“, истакна Пауновски на прес-конференција во Владата со претседателката на Инспекцискит совет Магдалена Филиповска-Грашкоска.

Тој им се заблагодари на сите во државава кои ги пријавуваат неправилностите.

XS
SM
MD
LG