Достапни линкови

Двајца Американци добија Нобелова награда за економија


Американските економисти Пол Р. Милгром и Роберт Б. Вилсон ја добија Нобеловата награда за економија

Американските економисти Пол Р. Милгром и Роберт Б. Вилсон ја добија Нобеловата награда за економија за „подобрувања во теоријата на аукција и пронајдоци на нови формати на аукција“.

Кралската академија на науките на Шведска денеска објави дека откритијата на Милгром (72) и Вилсон (83) „им биле од корист на продавачите, купувачите и даночните обврзници низ целиот свет“

Форматите на аукцијата развиени од дуото се користат во многу земји од 1994 година. Добитниците ќе ја поделат наградната сума од 1,1 милиони долари.

Економската награда, беше востановена во 1968 година, по воведувањето на наградите за мир, литература, физика, хемија и медицина минатата недела.

XS
SM
MD
LG