Достапни линкови

Состанок на Еврогрупата на кој ќе се расправа и за Грција


состанок на Еврогрупа, мај 2020.

Еврогрупата, на денешниот министерски состанок, како што е најавено, ќе усвои програма за работа до јуни 2021 година. На состанокот преку видео конференциска врска ќе се разговара и приоритетите на еврозоната под нејзиното ново претседателство. Оваа дискусија означува почеток на процес на градење на заедничко гледиште за клучните економски приоритети кои се насочуваат кон иднината за еврозоната како целина, што се рефлектираат во годишните препораки предложени од Комисијата и донесени од Советот. Еврогрупата ќе расправа и за 7-от извештај за зајакнат надзор за Грција.

Грција претрпе огромна загуба на БДП

Комисијата донесе одлука во јули 2018 година за активирање на подобрената рамка за надзор на Грција, која стапи на сила во август 2018 година. Кварталните извештаи за надзор овозможуваат внимателно следење на економската, фискалната и финансиската состојба во Грција, како и заложбите за пост-програмската политика, договорени од Еврогрупата во јуни 2018 година.

XS
SM
MD
LG