Достапни линкови

Над 37 илјади луѓе се откажале од босанско државјанство од 2011 година


Илустрација: Луѓе разговараат на аеродромот во Сараево

Од 2011 година до крајот на септември годинава од државјанството на Босна и Херцеговина се откажале вкупно 37228 граѓани. Во првите девет месеци од годинава, БиХ останала без 2.198 државјани, кои отишле во странство и се откажале од босанското државјанство.

Најголем раст на откажувања имало во 2017 година, кога БиХ останале беа 4,5 илјади државјани, покажуваат податоците на Минситерството за цивилни работи, објави регионалната Телевизија Н1.

Само од 2015 до 2018 година, врз основ на Според истражувањето на германската фондација Фридрих Еберт, како најчести причини за иселување се наведуваат барањето работа, корупција и непотизам, неквалитетни јавни услуги, подобра иднина за децата, подобар квалитет на живот, страв од неизвесност...

XS
SM
MD
LG