Достапни линкови

Владата потпиша етички кодекс, вицепремиерот Николовски контролор


Архивска фотографија - Владиниот кабинет пред Собранието на Северна Македонија

На отчетно, одговорно, транспарентно и чесно работење денеска и официјално се обврзаа членовите на Владата, потпишувајќи го етичкиот Кодекс донесен на 22 септември годинава, соопшти владината прес-служба.

Согласно Кодексот, функционерите, директорите и лицата на раководни позиции во институциите именувани од Владата, на секои шест месеци ќе треба да доставуваат извештај за направените трошоци во текот на нивното работење, кои, потоа, ќе се објават на владината алатка за отчетност. Кодексот ги обврзува и да ги објавуваат податоците за работењето на плановите, ревизорските извештаи, завршните сметки, сипсоците на вработени, односно се што е од интерес за граѓаните.

Како што истакна премиерот Зоран Заев пред потпишувањето, со овој чин системски ќе се подигне свеста на оние кои извршуваат јавни функции, ќе се изгради систем на интегритет, добро владеење и управување, но ќе се врати и довербата на граѓаните во институциите, нивната ефикасност и функционалност и ќе се исполни препораката на ГРЕКО.

Заев рече дека вицепремиерот за борба против корупција, Љупчо Николовски ќе биде одговорен за следење на спроведувањето на Кодексот.

XS
SM
MD
LG