Достапни линкови

Австралија погребува 350 мртви китови, 180 се спасени


илустрација

Околу 470 китови претходно оваа недела се засукаа на копното во австралиската држава Тасманија. По неколкудневни обиди беа спасени 108 китови, а останатите починаа. Роб Бак, од локалниот парк на природата, изјави дека 15 трупови на китови биле вратени во морето, но за 350 ќе треба најмалку неколку дена.

„Собирањето и отстранувањето на труповите на китовите се врши со помош на земјоделски компании чии техники и опрема, како и експертиза, сега се од клучно значење“, рече Бак.

Труповите на китовите се поделени во групи и се затворени со специјални балони за да не бидат одведени од струи и да се спречи нападот на предатори, како што се ајкулите.

Граѓаните со повисока свест од партиите за климатските промени

Се очекува повеќето спасени китови, инаку многу дружељубиви видови кои престојуваат во длабоки води, да се прегрупираат и да се опорават од овој трауматски настан.

XS
SM
MD
LG