Достапни линкови

AstraZeneca го става во мирување водечкото испитување за вакцина за ковид-19


Логото на фармацевтската компанија AstraZeneca прикажано на екран на Њујоршката берза

AstraZeneca соопшти дека ги паузирала глобалните испитувања, вклучувајќи го и големото испитување во доцна фаза, на својата експериментална вакцина за коронавирус, поради необјаснета болест кај учесник во студијата. Вакцината, развиена со Универзитетот во Оксфорд, нашироко се сметаше за еден од водечките глобални кандидати против коронавирусот, а суспензијата на тестирањето ги намалува изгледите за потенцијална вакцина на крајот на годината што претходно го сигнализираше неговиот водечки развивач.

Руски научници велат дека вакцината за ковид-19 дава имунитет

AstraZeneca соопшти дека доброволно ги паузира испитувањата за да овозможи преглед на безбедносните податоци од страна на независен комитет. „Ова е рутинска акција што треба да се случи секогаш кога има потенцијално необјаснета болест на едно од испитувањата“, наведува компанијата. Природата на болеста и кога се случила не се прецизирани. Администрацијата за храна и лекови на САД дефинира несакан случај во кој доказите сугерираат можна врска со лекот што се тестира.

XS
SM
MD
LG