Достапни линкови

Управниот суд ги одби сите 185 тужби од партиите за изборите


Илустрација Парламентарни избори 2020

Управниот суд ги одби сите 185 тужби од политичките партии за предвремените парламентарни избори и ги потврди решенијата на Државната изборна комисија (ДИК). Судот денеска ги разгледуваше и одлучуваше за последните четири тужби.

„Одлуките се одбивателни. Сите четири тужби коишто денеска беа разгледувани и одлучувано, ВМРО-ДПМНЕ две, една Демократи и една Единствена Македонија, тужбите се одбиени и се потврдени решенијата од ДИК“, изјави денеска Ивана Смугреска од Управниот суд наведувајќи дека донесените пресуди се конечни и против партиите нмаат правпо на жалба против нив.

Таа појасни дека според судечките совети тужбите се неосновани, дека се судело врз основа на Изборниот законик, како и дека во не може да се предлагаат нови докази и нови околности.

Управниот суд ги одби сите тужби за решенијата на ДИК

Во изминатите денови Управен суд, ги одби сите 176 тужби поднесени од Левица, Алијанса за Албанците – Алтернатива и МОРО – Работничка партија.

Тужбите од партиите до Управниот суд следуваа по решенијата на Државната изборна комисија за отфрлање на приговорите поднесени од политичките партии за предвремените парламентарни избори 2020.

XS
SM
MD
LG