Достапни линкови

Вонредната состојба и домашната платежна картичка на Уставен


Илустрација - Седница на уставниот суд, архивска фотографија

Уставниот суд денеска ќе одржи седница на чиј дневен ред се повеќе иницијативи за оценување на уставноста и законитоста на неколку уредби со законска сила и одлуката за утврдување на постоење на вонредна состојба.

Меѓу 16-те точки се: Иницијативата за оценување на уставноста и законитоста на Член 353 став 5 од Кривичниот законик, кој предвидува казна затвор од минимум пет години за функционери кои го оштетиле буџетот со јавни набавки, потоа домашната платежна картичка намената за купување на македонски производи и услуги за време на вонредна состојба, уредбата за прашања поврзани со изборниот процес, како и одлуката за утврдување на постоење на вонредна состојба од 16 мај 2020 година.

XS
SM
MD
LG