Достапни линкови

ЕУ даде зелено светло за лекот ремдесивир


илустрација

Европската комисија даде условна дозвола за ставање во промет на лекот ремдесивир, кој стана првиот лек за лекување на Ковид-19 со дозвола на ниво на Европската Унија. Официјален Брисел соопшти дека одобрувањето за ремдесивир е издадено по забрзана постапка по препораката на Европската агенција за лекови, која исто така беше усвоена од земјите членки на ЕУ.

Издавањето на одобрението траело само една недела од препораката на Европската агенција за лекови, во споредба со вообичаените 67 дена колку што на Европската комисија обично и се потребни за да одобри некој производ. Комесарот за здравство, Стела Киријакидес изјави дека ова е значаен чекор во борбата против вирусот.

Комисијата наведува дека на „ремдесивир“ сега му е дозволен условен промет, што е еден од механизмите на ЕУ направени за да се обезбеди ран пристап до лекови потребни за одговор на итни случаи како што е тековната пандемија.

XS
SM
MD
LG