Достапни линкови

ЕУ ќе вложува повеќе во истражување на вселената


Фотографија од лансирањето на ЕУ сателитскиот систем за навигација „Галилео“.

ЕУ ќе вложи повеќе пари во лансирање ракети, сателитска комуникација и истражување на вселената, со цел да ги зачува своите успеси во вселената и да држи чекор со американските и кинеските амбиции, рече комесарот на ЕУ за истражување на вселената, Тиери Бретон.

Во текот на изминатите децении, Европа се обидува да изгради независен пристап до вселената и руските пионери за да ѝ помогне на нејзината индустрија, со успех како што се ракетите „Ариан“ или сателитскиот систем за навигација „Галилео“.

XS
SM
MD
LG