Достапни линкови

Евростат - Хрватска на врвот во ЕУ по број на привремено вработени


работничка во фабрика во Хрватска

Хрватска е на врвот на европските земји во однос на бројот на привремено вработени работници, покажа ново истражување на Евростат за 2019 година.

Дури 18 проценти од Хрватите во вкупниот број на вработени работат „на определено време“, односно работат со договор за привремен работен однос, сезонски или преку агенција за вработување.

Уделот на привремените работници е поголем само во Шпанија (24 проценти), Полска (21 процент) и Португалија (19 отсто).

XS
SM
MD
LG