Достапни линкови

Унгарската влада ќе се откаже од овластувањата за вонредни состојби


Виктор Орбан

Унгарската влада ќе достави предлог до парламентот на 26 мај за да ги прекине своите специјални овластувања за итни случаи воведени за на коронавирусот, изјави шефот на кабинетот на премиерот Виктор Орбан.

Орбан ќе се откаже од пандемискиот декрет

Ѓерѓели Ѓулијас рече дека парламентот до почетокот на јуни ќе се стави крај на многу критикуваните овластувања за итни случаи. Не беше одреден датум за завршување на овластувањата на владата да владее со декрет за прашања поврзани со коронавирусот, што доведе до меѓународни критики и обвинувања за автократска моќ.

XS
SM
MD
LG