Достапни линкови

ЕК запре испорака на маски од Кина, биле неквалитетни


Седиштето на ЕК во Брисел

Европската комисија ја запре испораката на цел контингент маски, набавени за да им помогнат на земјите- членки во борбата со Ковид-19, откако властите на Полска и Холандија соопштија дека од Брисел им биле доставени заштитни медицински маски кои не ги исполнуваат европските стандарди за квалитет. Заштитните маски биле набавени од Кина, купени со средства на ЕУ и доставени преку инструментот за итни случаи на Унијата.

Европската комисија потенцира дека е клучен квалитетот на маските што ЕУ ги набавува за здравствениот сектор и наведува дека ќе почека за информации од други земји- членки кои добиле прва рунда маски, пред да се одлучи за натамошни чекори и можни правни процедури за да ја надомести штетата.

Земјите- членки што добија несоодветни маски треба да одлучат што ќе прават со нив и да го известат Брисел за тоа, нагласи Европската комисија.

XS
SM
MD
LG