Достапни линкови

Сто отсто надоместок на плата за професионално заболување на здравствените лица


Илустрација

Фондот за здравство ќе плаќа по 100 проценти плата на сите здравствени работници кои директно се поврзани со справување со корона вирусот и кои го добиле заболувањето на своето работно место, соопшти денеска директорот на Фондот за здравство, Ден Дончев. „Осигурените лица да бидат ослободени од партиципација ако се заболени од КОВИД-19. Таква одлука донесе Фондот за здравство, само требаше да се средат некои дополнителни работи. Имаше постоечки закони, но во тек се измени и се надевам дека тоа брзо ќе се заврши“, рече Дончев.

Тој додаде дека Министерството за труд и социјална политика ќе направи измени во прописите за тоа кои болести се сметаат за професионално заболување. Од Фондот претходно најавија дека на медицинските лица заразувањето ќе им се смета за професионално заболување.

XS
SM
MD
LG